ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРОТИПРАВНИХ АНОМАЛІЙ - Чувакова, Г. М. (Правова держава, 2019)
У статті розглянуто актуальні питання, пов’язані з проявом протиправних аномалій. Протиправні аномалії розкрито як негативні, юридично карні відхилення від норми, що випливають із порушення нормативних приписів, виходять за рамки права і спрямовані проти нього. Висвітлено поняття делінквентності, яка проявляється у порушенні індивідом соціальних норм і характеризується певними відхиленнями. Визначено низку основних причин, що впливають на поширення делінквентизації суспільства як прояву протиправних аномалій. Наголошено, що найбільш ефективним й перспективним напрямком в регулюванні делінквентної поведінки в умовах кризи політичної влади, нестабільності, правового нігілізму та неповаги до прав людини є, передусім, соціально-профілактична діяльність держави із урахуванням комплексного підходу до розуміння сутності протиправних аномалій та створення ефективних правових механізмів по їх усуненню.