ПРАВО ДОВІРЧОЇ ВЛАСНОСТІ ЯК СПОСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ - Канзафарова, І. С.; Федорко, М. С. (Правова держава, 2020)
Запровадження юридичної конструкції довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язання у цивільне право Украї ни було здійснено на виконання обов’язків, прийнятих на себе Украї ною в рамках Угоди про асоціацію між Украї ною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, зокрема – щодо імплементації Директиви 2002/47/ЄС Європейського Парламенту і Ради Європейського Союзу, в якій визначені механізми фінансового забезпечення, що ґрунтуються на повній передачі власності на фінансове забезпечення. Враховую чи євроінтеграційні прагнення Украї ни, закріплення у Главі 49 ЦК України, яка має назву «Забезпечення виконання зобов’язання», такого способу забезпечення виконання зобов’язання, як право довірчої власності, безумовно, є важливою подією. Проте, якщо оцінити її з позицій теорії цивільного права в цілому і зобов’язального права зокрема, доцільність запровадження такого інституту викликає певні сумніви, а сам факт запровадження породжує питання, пошук відповідей на які здійснюється в рамках даного дослідження.