МОРСЬКА ДОКТРИНА УКРАЇНИ: ВИМІР ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНОЇ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ - Кузнєцов, С. С. (Правова держава, 2020)
Зважаючи на значне оновлення наприкінці 2018 р. Морської доктрини на період до 2035 року та триваючу необхідність удосконалення діючого морського законодавства, у межах статті було досліджено та проаналізовано існую чі визначення понять «доктрина», «правова доктрина», «морська правова доктрина», «морська доктрина Украї ни». Теоретичне опрацювання цих понять у вітчизняній науці досі не проводилося, проте основою дослідження стали праці представників школи загальнотеоретичної юриспруденції, адміністративного та морського права. Парадигмою дослідження обрано вивчення змісту та співвідношення елементів понятійно-термінологічного ланцюжка: «пізнання – рівень пізнання – процес пізнання – об’єкт / предмет пізнання – кінцевий результат процесу пізнання – форми результатів пізнання – об’єктивізація (документування, оприлюднення, апробація) результатів пізнання – рівень та форми визнання (легітимації) результатів пізнання». У результаті проведеного дослідження було сформульовано авторські визначення понять «доктрина», «правова доктрина», «морська правова доктрина», «морська доктрина Украї ни» та означено грані їх співвідношення. Практична цінність здійсненого нау кового пошуку має прояв у значному оновленні теоретичного базису морського законодавства Украї ни, слугує основою його подальших змін та конституювання галузі морського права.