ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ ЯК ІНСТИТУТ ВИБОРЧОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ - Тароєва, В. В. (Правова держава, 2020)
Виборча галузь влади вже є складовою поділу влади в сучасній державі, і це важлива гарантія верховенства права і умова демократичного функціонування державної влади. Виборча влада стає невід’ємним компонентом механізму поділу влади і системи «стримувань і противаг». Виділення виборчої галузі влади в окрему галузь дозволить розглядати систему державної влади в контексті ефективного її здійснення насамперед Центральною виборчою комісією. Центральна виборча комісія як інститут виборчої галузі влади в Украї ні є постійно діючим, колегіальним, незалежним органом, який діє на підставі Конституції Украї ни, законів Украї ни і наділений повноваженнями щодо організації та підготовки проведення виборів до органів державної влади, всеукраїнських та місцевих референдумів, і, щонайголовніше, здійснює контроль за діяль ністю та консультативно-методичне забезпечення виборчих комісій, які створюються для організації підготовки та проведення місцевих виборів та місцевих референдумів, всі ці ознаки дозволяють розглядати Центральну виборчу комісію як інститут виборчої галузі влади в Украї ні.