СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ІНСТИТУТУ ДИПЛОМАТИЧНОГО ЗАХИСТУ (КРІЗЬ ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ЛІГИ НАЦІЙ ТА ООН) - Крилов, М. А. (Правова держава, 2020)
У статті розглядається еволюція норм, пов’язаних з розвитком дипломатичного захисту, від зародження і через багатосторонні механізми Ліги Націй і Організації Об’єднаних Націй, а також в результаті міжнародної судової і арбітражної практики. Зокрема, висвітлені основні напрямки щодо вдосконалення застосування інституту дипломатичного захисту – в першу чергу, шляхом визнання активного права громадянина на дипломатичний захист. Підкреслюється, що інститут дипломатичного захисту пройшов довгий історичний шлях, який бере свій початок з часів Стародавнього світу, проходить через класичне міжнародне право і отримує своє оформлення в сучасному міжнародному праві. Одне з найсерйозніших критичних зауважень щодо традиційного розуміння дипломатичного захисту ґрунтується на односторонньому, довільному з точки зору забезпечення, характері рішення держави щодо захисту своїх громадян. Подальші зміни щодо здійснення дипломатичного захисту полягають у підвищенні рівня захисту прав людини та їх власності, незалежно від того, громадянами якої держави вони є.