ЩОДО ПИТАННЯ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТТЯ КАУФМАНН ТА КОМЕРСАНТ В ПРАВОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Левандовскі, А. (Правова держава, 2020)
В статті розглядається питання про виокремлення з прийнятого на сьогоднішній день в українській правовій літературі поняття комерсант більш вузькоспеціалізованого терміну для суб’єктів німецького господарського права – кауфманн. Задля обґрунтування своєї точки зору автор проводить аналіз ключових моментів німецького законодавства відносно статусу та місця кауфманна в системі господарського права. Результатом проведеного аналізу стало встановлення факту розбіжності між українською доктриною відносно комерсантів закордонного права і їх фактичним положенням в німецькому праві. Перш за все це зачіпає межі їх статусу. Прийняті в українській літературі уявлення про комерсанта можуть охоплювати не лише кауфманна як суб’єкта господарського права, але і підприємця і навіть в деяких випадках осіб вільної професії. При цьому односторонній характер відносин підприємець – кауфманн, встановлений німецьким законодавством, визнає лише за кауфманном право бути в субсидіарному порядку підприємцем, але не допускає в той же час переходу з підприємця в кауфманни осіб, які не відповідають необхідним для цього критеріям. Ігнорування даного факту дати найбільш універсальне визначення приводить до стирання грані між цими двома поняттями і як наслідок спотворенню самої суті німецького господарського права. На невідповідність вказує ще й той факт, що комерсант в українському його розумінні – це суб’єкт, який є таким в силу природи угод проведених ним, що фактично прирівнює його до комерсанта французького права з його об’єктивним підходом, в той час як кауфманн є породженням суб’єктивного підходу до господарських правовідносин. Такий підхід можна пояснити, з одного боку, частковим спадкуванням ще дореволюційної правової традиції та її паралеллю з купцем, з іншого, домінантним положенням французького уявлення про право на зорі становлення господарського права в нашій країні. Таким чином, на підставі вищезазначеного, автором вноситься пропозиція про виділення в самостійну термінологічну одиницю термін кауфманн з більш загального комерсант, з метою уникнути невірну інтерпретацію правового становища даного суб’єкта німецького права.