ГЕНЕЗА КОНЦЕПЦІЇ МІЖНАРОДНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДЕРЖАВ - Грабович, Т. А. (Правова держава, 2020)
Стаття присвячена висвітленню ґенези концепції міжнародно-правової відповідальності держави від найдавніших часів до сьогодення. Визначено, що становлення та розвиток міжнародно-правової відповідальності держав безпосередньо пов’язані із історичним розвитком міжнародного права. Обґрунтовано, що ідеї міжнародно-правової відповідальності почали виникати паралельно із загальною гуманізацією міжнародних відносин у другій половині XIX ст. Вже в першій половині ХХ ст. тема міжнародної відповідальності держав почала розглядатися як одна із найважливіших у міжнародному розрізі. Після тривалого процесу кодифікації КМП ООН прийняла у 2001 р. Статті про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння. Зроблено висновок, що протягом усієї історії суспільного розвитку розуміння сутності, підстав та наслідків міжнародно-правової відповідальності держави суттєво змінювалися. Відповідальність держави у міжнародному праві пройшла довгий період трансформації, беручи свій початок із встановлення індивідуальних гарантій правителів щодо дотримання конкретних договорів до формування галузі права міжнародної відповідальності. Водночас, протягом 20 років з моменту прийняття Статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння на універсальному рівні досі не прийнято конвенції з цього питання, що свідчить про виняткову складність проблем міжнародно-правової відповідальності держави та необхідність подальших ґрунтовних розвідок у цій сфері.