СОЦІОЛОГІЧНІ ІНТЕРПРИТАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ РЕАЛЬНОСТІ - Яковлев, Д. В. (Правова держава, 2020)
У ситуації, коли цінності і норми комуністичної епохи втратили свою значущість, на зміну монополії КПРС в галузі ідеології прийшла багатопартійна політична система, а теорія марксизму-ленінізму не є єдино правильною (у посткомуністичний період), розуміння і пояснення дій політичних агентів — одне з основних завдань політології. Звернення до теоретичних концепцій символічного інтеракціонізму та феноменологічної школи соціології дозволить відкрити для політологічного аналізу сферу повсякденних комунікацій, де структуруються символи, цінності і норми політичної реальності. Саме повсякденний світ основоположник феноменологічної школи соціології А. Шюц називав “вищою реальністю”, а теоретики демократії оголошують повсякденність “плавильним котлом демократії”.