ОСОБЛИВОСТІ КОЛІЗІЙНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН - Буряк, К. М. (Правова держава, 2021)
У статті проведено комплексне правове дослідження основних засад колізійно-правового регулювання праці, ускладненого іноземним елементом. Визначено, що до трудових відносин, ускладнених іноземним елементом відносяться: праця місцевих громадян у іноземних роботодавців за межами своєї держави; відрядження громадян для роботи за кордоном; робота на підприємствах, що належать іноземним підприємцям на території своєї держави; праця іноземців у державі перебування. Зазначено, що колізійні питання у сфері трудових відносин, ускладнених іноземним елементом виникають через специфіку національного законодавства кожної з країн та неузгодженість міжнаодного приватного права в даній сфері. Проаналізовано особливості праці іноземців у Австрії, Бразилії, Канаді, КНР, Румунії, США, Тунісі, Угорщині, Україні, Франції,F ФРН, Чехії, Швеції, Швейцарії, Японії. На підставі проведеного аналізу сформовано висновок, що умови праці емігрантів регулюються публічно-правовими приписами, які носять обов’язковий характер і за своїм змістом менш гуманні, ніж загальні умови, встановлені загальним трудовим законодавством і колективними договорами. Іноземні працівники напряму залежать від підприємців через загрози висилки, мовні труднощі, відсутність професійного навчання та інші причини. Характерним є безоплатні надурочні роботи, ненадання відпусток та лікарняних. Надано характеристику колізійним прив’язкам, які регулюють трудові відносини, ускладнені іноземним елементом, а саме: закон автономної волі сторін, закон місця виконання роботи, закон місця знаходження роботодавця, закон місця укладення трудового контракту, принцип особистого закону наймача, закон громадянства (доміцилію), закон прапора, принцип найбільш тісного зв’язку. Розглянуто особливості дій колізійних прив’язок, які регулюють трудові відносини, ускладнені іноземним елементом у країнах різних правових сімей.