ЗНАЧЕННЯ СПРАВИ БЕМБИ ДЛЯ ІНСТИТУТУ ОСОБИСТОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ КОМАНДИРІВ ТА НАЧАЛЬНИКІВ ЗА ВЧИНЕННЯ СВОЇМИ ПІДЛЕГЛИМИ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА - Неділько, Б. І. (Правова держава, 2021)
Стаття присвячена аналізу справи Жана-П’ єра Бемби Гомбо, що розглядалася Міжнародним кримінальним судом. Важливість цієї справи полягає у тому, що вона була найпершою справою Міжнародного кримінального суду, де підсудному інкримінувалися злочини, вчинені його підлеглими, а не підсудним особисто. У статті розкрито основні протиріччя рішень Судової палати, яка визнала Бембу винним, та Апеляційної палати, яка повністю зняла з Бемби всі обвинувачення. Висвітлено правові засади ін- ституту особистої відповідальності командирів та начальників, що були сформовані у рішенні Апеляційної палати по справі Бемби, у міжнародному кримінальному праві. Досліджуються та аналізуються підстави для визнання командирів та начальників винними за вчинення злочинів своїми підлеглими.