РОЗШИРЕННЯ ПОВНОВАЖЕННЬ ПРЕЗИДЕНТА ТУРЕЧЧИНИ: НОВИЙ ПРАВОВИЙ ПОРЯДОК ТА ЙОГО НАСЛІДКИ - Ахмедова, Е. Р. (Правова держава, 2021)
В статті зроблено порівняльно-правовий аналіз статей Конституції Туреччини 1982 року та поправок до неї у сфері виконавчої гілки влади, що були винесені на всенародний референдум Туреччини у 2017 році. Аналізуються наслідки конституційної реформи на подальший демократичний розвиток Туреччини, а також можливе перетворення Туреччини на країну з авторитарною формою правління. В статті досліджуються праці турецьких та зарубіжних дослідників щодо впливу нової політичної системи на незалежність усіх гілок влади, а також аналізується міжнародно-правова позиція Європейського Союзу щодо конституційних змін в контексті виконання копенгагенських критеріїв, необхідних для набуття Туреччиною членства в Європейському Союзі і можливість закриття переговорів щодо вступу Туреччини до Європейського Союзу.