МИТНІ ФОРМАЛЬНОСТІ ЩОДО ІНОЗЕМНИХ ВІЙСЬКОВИХ КОРАБЛІВ, ЇХ ОЗБРОЄННЯ ТА ЕКІПАЖІВ У ПОРТАХ УКРАЇНИ - Коваль, Н. О. (Правова держава, 2021)
Статтю присвячено визначенню сучасного стану та шляхів удосконалення правового регулювання здійснення митних формальностей стосовно іноземних військових кораблів їх озброєння та екіпажів у портах України. Актуальність тематики дослідження обумовлюється необхідністю пошуку оптимальної моделі правового забезпечення такої діяльності в Україні як державі порту та фрагментарністю сучасних правничих досліджень у сфері митних портових формальностей. Завданням статті є вироблення пропозицій щодо удосконалення правового регулювання митних формальностей, які застосовуються до іноземних військових кораблів у морських портах України. У статті охарактеризовано та проаналізовано норми законів, підзаконних та локальних актів, що діють у морських портах України. Запропоновано розробку єдиного нормативного документа, яким було б визначено усі аспекти заходження, перебування та залишення внутрішніх вод, зокрема акваторій морських портів України, іноземних військових кораблів.