ЗНАЧЕННЯ РИТУАЛІВ В СУДОЧИНСТВІ - Притченко, Р. С. (Правова держава, 2021)
Сучасна судова влада відокремлюється, її структура розгалужується, з’являються інстанції, кожна з яких є гарантією від помилок попередньої. Але вище останньої інстанції, все одно знаходиться щось, що гарантує справедливість і вселяє довіру до людського суду. Нагадуванням про це служать судові ритуали, які як і раніше супроводжують судовий процес. Судові ритуали – це не тільки прийнятий образ дії, це ще і передача інформації, що містить відповіді на багато питань, які підсвідомо задає сама собі людина, що стикається з судом в тій чи іншій ситуації. Чим глибше розуміння витоків і традицій судової влади, тим вище саме довіра до суду, яка так необхідна в сучасних умовах розвитку нашого суспільства, коли сама ідея правосуддя і гарантій судового захисту проголошується однією з головних правових цінностей. Сьогодні певна частина функціонального призначення ритуалів безповоротно втрачена, і можна говорити про закінчення епохи суспільства сакральних традицій, але все ж можливо констатувати перетворення ряду ритуальних форм у юридичні шляхом зменшення їх релігійного значення, а також про перенесення сакрального значення суду на цінності сучасної світської цивілізації (незалежність суддів, вільний доступ до правосуддя, тощо). Сьогоднішні судові ритуали так само необхідні учасникам процесу, як і тисячу років тому, не дивлячись на те, що не всі замислюються про їх ритуальну сутність, сприймаючи їх саме з юридичної точки зору. Традиції судових ритуалів повинні дотримуватися не тільки як данина минулому, їх виконання має бути свідомим і наповненим сенсом, відповідним сьогоднішнім вимогам, адже довіра до суду, який виглядає і діє, не відповідаючи уявленням і очікуванням спостерігачів, навряд чи можлива. Суд, як в середньовіччі, так і сьогодні, відрізняється від різних позасудових організацій (наприклад, надзвичайних судів, діяльність яких заснована на свавіллі) саме судовими ритуалами – атрибутами справжнього судового процесу. Наскільки важливу роль відігравали ритуали за часів, коли суду довіряли завдяки їх дотриманню, настільки суд потребує ритуалів сьогодні, коли сама ідея правосуддя і гарантій судового захисту проголошується однією з головних правових цінностей. Сучасний суд більш ніж коли-небудь повинен відповідати тим ідеалам, які є чи не більш сакральними цінностями, ніж божественна справедливість в середньовічному суді.