АТРИБУЦІЯ КІБЕРАТАК ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ В КІБЕПРОСТОРІ - Грушко, М. В. (Правова держава, 2021)
Статтю присвячено питанню атрибуції кібератак з ціллю забезпечення відповідальної поведінки держав в кіберпросторі. Проаналізовано наявну практику публічної атрибуції та особливості атрибуції кібероперацій в цілому, що, як правило, потребує здійснення технічної, публічної та юридичної атрибуції. В статті також досліджено звичаєві підстави атрибуції поведінки державі, що містяться в Статтях про відповідальність держав та Талліннському керівництві 2.0 щодо застосування міжнародного права до кібероперацій. Особлива увага приділяється тесту ефективного контролю, який використовується для атрибуції поведінки недержавних акторів державі, та його застосуванню до кібератак. Нарешті, робиться висновок про необхідність об’єднання глобальних зусиль задля забезпечення відповідальної поведінки в кіберпросторі, особливо в контексті міжнародної безпеки.