ПУБЛІЧНА АТРИБУЦІЯ КІБЕРАТАК ДЕРЖАВАМИ-ЧЛЕНАМИ ЄС ТА ЗАСТОСУВАННЯ КІБЕРСАНКЦІЙ СОЮЗОМ ЩОДО КІБЕРАТАК, ЯКІ СТАНОВЛЯТЬ ЗАГРОЗУ ЄС ТА ЙОГО ЧЛЕНАМ - Сурілова, О. О. (Правова держава, 2021)
В статті досліджується питання публічної атрибуції кібератак державами-членами ЄС та ефективність прийнятих «інструментів кібердипломатії» в рамках спільного дипломатичного реагування ЄС на шкідливу кібердіяльність. Особливий акцент робиться на оцінці ефективності кіберсанкцій, які мають вибірковий характер та запроваджуються на рівні Союзу щодо обмеженого кола кібератак, які становлять загрозу для ЄС чи його членів. Також проаналізовано перспективи запровадження секторальних санкцій, стримуючий та попереджуючий ефект яких вищий, ніж вибіркових санкцій проти фізичних та юридичних осіб. Нарешті, в статті обґрунтовується можливість використання звітів про атрибуцію, підготованих приватним сектором, з ціллю включення осіб в санкційний список, якщо атрибуція держав-членів базується на даних розвідки, які вони не бажають оприлюднювати.