ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ОБРОБКИ ПОПЕРЕДНЬОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПАСАЖИРІВ (API/PNR) ЯК ІНСТРУМЕНТУ ПРОТИДІЇ ТРАНСКОРДОННИМ ЗАГРОЗАМ - Філіппов, С. О.; Марчук, А. А. (Правова держава, 2022)
У статті сформульовано практичні рекомендації щодо впровадження системи обробки попередньої інформації про пасажирів (API/PNR) в контексті її використання як інструменту протидії транскордонним загрозам. Проаналізовано національні підходи до правової регламентації процедур збору, зберігання та обробки даних API/PNR про авіапасажирів. Так як повноцінна система обробки попередньої інформації про пасажирів в Україні відсутня і на сьогодні виконується лише перевірка API інформації щодо національних баз даних, на підставі проведеного огляду зарубіжного досвіду визначено тактичні завдання для запровадження системи в Україні. Аргументовано, що впровадження такої системи сприятиме забезпеченню більш ефективного та надійного захисту прикордонної безпеки, оскільки: допоможе вдосконалити прикордонний контроль та підвищити ефективність боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, а також сприятиме врегулюванню міграції; дозволить зменшити робоче навантаження співробітників прикордонного контролю за рахунок використання технологій та автоматизованих засобів; покращить сприйняття громадянами безпеки та сприятиме більш комфортному та швидкому пропуску законослухняних пасажирів; до- повнить процедури перевірки даних (перевірки паспортів за базами даних). Запропоновано порядок дій щодо запровадження системи, який включатиме: розробку потреб та цілей, визначення основних параметрів національної системи, формування правового забезпечення функціонування системи (забезпечення гарантій захисту персональних даних, правова регламентація збору, обміну та обробки отриманих даних), налагодження механізму міжвідомчої взаємодії.