АДВОКАТСЬКА ТАЄМНИЦЯ ЯК ГАРАНТІЯ КОНФІДЕНЦІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ АДВОКАТА З КЛІЄНТОМ - Бондар, І. В.; Басюк, Ю. М. (Правова держава, 2023)
У статті висвітлюються питання щодо застосування принципу конфіденційності адвокатської діяльності як одного з найбільш важливих принципів адвокатської професії. Конфіденційність адвокатської діяльності полягає, насамперед, у гарантуванні конфіденційності спілкування адвоката із клієнтом. Таке спілкування є особливим за своєю природою та відображає соціальне призначення адвокатури у громадянському суспільстві демократичної держави. У статті визначено, що у нормативно-правовому регулюванні адвокатської діяльності принцип конфіденційності спілкування адвоката із клієнтом розкривається через поняття адвокатської таємниці. Адвокатська таємниця є видом професійних таємниць. Її призначенням є нерозголошення відомостей, що стали відомі адвокатові внаслідок звернення до нього клієнта, і сам факт такого звернення. Вказана інформація у своїй сукупності складає предмет адвокатської таємниці. У статті доведено, що адвокатська таємниця не є абсолютною категорією та має свої об’єктивно визнані законодавцем межі. В сучасних умовах такі межі мають бути доповнені та деталізовані. Тим не менше у наукових колах точаться дискусії щодо характеру і природи адвокатської таємниці як гарантії конфіденційного спілкування адвоката з клієнтом. У статті констатується, що випадки порушення адвокатами принципу конфіденційності адвокатської діяльності є непоодинокими. Випадки розголошення адвокатом відомостей, що становлять предмет адвокатської таємниці, негативно відображаються на адвокатурі загалом. Такі випадки мають бути мінімізовані. За вчинення розголошення відомостей, які становлять предмет адвокатської таємниці, адвокат має неминуче притягуватись до дисциплінарної відповідальності. У статті запропоновано заходи із посилення контролю за дотриманням адвокатами принципу конфіденційності спілкування з клієнтом шляхом забезпечення достатніх та належних умов зберігання інформації, що становить предмет адвокатської таємниці.