ЗАХИСТ ПРАВА НА ЖИТЛО: КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА СУДОВА ПРАКТИКА - Степанова, Т. В.; Левенець, А. В. (Правова держава, 2023)
У статті досліджуються питання сучасного стану нормативного регулювання права на житло, обґрунтовується комплексний характер даного права, захист якого можливий лише спільними засобами конституційного, кримінального, адміністративного, цивільного та житлового права. Підкреслюється необхідність термінового оновлення профільного житлового законодавства, зокрема розробка та прийняття Житлового кодексу України, який би відповідав сучасним умовам соціально-економічного та політичного розвитку нашої держави, а також вирішив численні колізії у цій галузі, починаючи з самого поняття «житло», невизначеність якого веде до порушень та зловживань з боку публічної влади. Проаналізовано позиції судової влади щодо захисту права на житло на основі окремих рішень Конституційного Суду України та Верховного Суду, що дає змогу констатувати наближення національної судової практики у цій галузі до відповідних міжнародних стандартів.