ПРОБЛЕМИ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ВВЕДЕННЯ ОСОБИ ДО ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОЇ ГРУПИ ЧИ ЗЛОЧИННОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ДЛЯ ВИКОНАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ З ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЧИ РОЗКРИТТЯ ЇЇ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Луценко, Ю. В. (Правова держава, 2023)
У статті досліджено існуючі проблеми практичної реалізації введення особи до організованої злочинної групи чи злочинної організації для виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття її злочинної діяльності в сучасних умовах. Звернено увагу на зростання масштабів організованої злочинності, поширення її впливу практично на всі сфери суспільного життя, у тому числі, намагання окремих її представників контролювати політичні та економічні процеси в державі, у зв’язку з чим створюється реальна загроза національній безпеці, що у свою чергу, висувається перед суб’єктами боротьби нові завдання та зумовлюють пошук дієвих заходів, спрямованих на протидію зазначеному негативному суспільному явищу. Звернено увагу, що підвищення ефективності боротьби зі злочинністю, яка набуває на сучасному етапі професіоналізму, організованості, транснаціоналізації, а, також, зміцнення гарантії забезпечення прав, свобод і законних інтересів особи в кримінальному судочинстві потребують удосконалення інструментарію отримання доказів у кримінальному процесі. Нестабільність суспільно-політичної та економічної ситуації в суспільстві, недосконалість механізму державного управління та відсутність дієвого суспільного контролю за діяльністю органів державної влади, стрімке зниження життєвого рівня більшості населення, а, також, ряд інших факторів, наразі створили сприятливі умови для розвитку організованої злочинності. У роботі наголошено, що виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованих злочинних угруповань – це особливий вид завдання з попередження чи розкриття діяльності організованої групи або злочинної організації, виконувати яке можливо, лише беручи участь у злочинній діяльності вказаних угруповань, з метою входження у довіру та отримання необхідної інформації.