ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЗАХИСТУ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Миколенко, О. М. (Правова держава, 2023)
У статті визначені і охарактеризовані окремі проблемні аспекти захисту учасників кримінального провадження, які обумовлені введенням воєнного стану в Україні. Встановлено, що із запровадженням в Україні воєнного стану практика з реалізації норм кримінального процесуального законодавства отримала багато нових проблем та викликів, які потребують нормативного врегулювання чи розв’язання судовою практикою. Однією з таких невирішених проблем є обмеження конституційних прав і свобод та законних інтересів осіб в контексті захисту учасників кримінального провадження під час воєнного стану. Обґрунтовано думку, що зміни, які стосуються особливостей кримінального провадження в умовах воєнного стану, слід оформлювати окремим спеціальним законом, який вступатиме в силу виключно в надзвичайних умовах чи в умовах воєнного стану. Визначені чинники, які впливають на те, що норми кримінального процесуального права, які були ефективними в мирний час, стали малоефективними в умовах воєнного стану: 1) наявність реальної загрози здоров’ю і життю суб’єктів кримінального провадження (слідчим, суддям, прокурорам, дізнавачам); 2) наявність реальної загрози здоров’ю і життю учасникам кримінального провадження; 3) безладдя у суспільстві, яке виникає в надзвичайних умовах, окремі учасники кримінального провадження використовують для затягування кримінального процесу чи для уникнення від правосуддя; 4) відсутність критеріїв оцінки в умовах воєнного стану порушень учасниками кримінального провадження своїх процесуальних обов’язків; 5) використання традиційних форм судового засідання, які в умовах воєнного стану та умовах науково-технічного прогресу, вже не відповідають потребам сучасного цивілізованого суспільства; 6) не в повній мірі використовується на практиці потенціал передбачених кримінальним процесуальним законодавством форм захисту прав особи в кримінальному провадженні.