ПУБЛІЧНО-ВЛАДНІ ПОСЛУГИ ЯК АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ У ВІДНОСИНАХ МІЖ ПЛАТНИКАМИ ПОДАТКІВ ТА СУБ’ЄКТАМИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Миколенко, О. І. (Правова держава, 2023)
В статті були охарактеризовані публічно-владні послуги як адміністративно-правовий засіб забезпечення реалізації прав людини у відносинах між платниками податків та суб’єктами публічного адміністрування. Встановлено, що дослідження публічно-владних послуг як адміністративно-правових засобів забезпечення реалізації прав людини у відносинах між платниками податків та суб’єктами публічного адміністрування охоплюють собою сферу суспільних відносин, яка оминається з різних об’єктивних і суб’єктивних причин як представниками адміністративного, так і податкового права. Запропоновано публічно-владні послуги визначати як послуги, що надаються суб’єктами публічного адміністрування з метою забезпечення прав, свобод і охоронюваних законом інтересів осіб у публічно-правовій сфері. У зв’язку з тим, що платник податків є учасником правовідносин з отримання публічно-владних послуг, запропоновано цю групу відносин включити до предмету адміністративно-правового регулювання, адже адміністративне право розглядає податкові органи як вид суб’єктів публічного адміністрування. Якщо публічно-владні послуги розглядати як результат діяльності суб’єктів публічного адміністрування у сфері реалізації прав і свобод громадян в публічно-правовій сфері, то їх слід віднести до адміністративно-правових засобів, які забезпечують реалізацію прав приватних осіб у публічно-правових відносинах.