ПРО ПІДСТАВИ КРИМІНАЛІЗАЦІЇ ДІЯНЬ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ СТ. 114-2 КК УКРАЇНИ - Бурда, П. О. (Правова держава, 2023)
Актуальність статті пояснюється необхідністю вирішення питання про соціальну обумовленість криміналізації такого діяння, як «несанкціоноване поширення військово значущої інформації». Метою статті є критичне осмислення рішення вітчизняних парламентаріїв про доповнення Кримінального кодексу України ст. 114-2, за результатами чого має бути отримана науково обґрунтована відповідь на питання про те, чи були підстави для криміналізації описаних у ній діянь, і якщо були – то які. За результатами написання статті робиться висновок про те, що, по-перше, встановлення в 2022 р. кримінальної відповідальності за несанкціоноване поширення військово значущої інформації мало вагоме соціальне підґрунтя і низку підстав, головною з яких була суттєва і раптова зміна соціальної обстановки в нашій державі, яка стала наслідком відкритого нападу рф на Україну; по-друге, будучи головною підставою криміналізації досліджуваного діяння, відповідна агресія паралельно відіграла й роль каталізатора виникнення і низки інших взаємообумовлених процесів, розвиток яких поставив на порядок денний питання про об’єктивну необхідність запровадження кримінальної відповідальності за відповідні діяння, а саме, несприятливу динаміку несанкціонованого поширення військово значущої інформації, зміну уявлення про ступінь суспільної небезпеки та загальновизнаної моральної оцінки цього діяння; по-третє, однією з важливих підстав криміналізації досліджуваної поведінки став суттєвий розвиток нової групи суспільних відносин, що відбувся на базі економічного чи технічного прогресу – інформаційних відносин. Наприкінці статті визначено перспективні напрями досліджень у відповідній царині.