ІНСТИТУЦІЙНО-НОРМАТИВНІ ЗАСАДИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ У СФЕРІ ЛЕГІТИМНОГО ВИКОРИСТАННЯ І ЗАСТОСУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - Боксгорн, А. В. (Правова держава, 2025)
Стаття присвячена аналізу інституційно-нормативних засад правового забезпечення діяльності Національної поліції України у сфері легітимного використання і застосування вогнепальної зброї. Досліджено особливості нормативно-правового регулювання цієї сфери, визначено основні проблеми та прогалини в законодавстві, які можуть спричиняти правову невизначеність у діяльності правоохоронців. Окрему увагу приділено питанням відповідності національного законодавства міжнародним стандартам, зокрема Європейській конвенції з прав людини та практиці Європейського суду з прав людини. У статті розглянуто правові механізми застосування поліцейських заходів поліцією, визначено відмінності між превентивними та примусовими заходами та обґрунтовано необхідність їх чіткого розмежування. Проаналізовано роль державного примусу в забезпеченні публічного порядку, а також принципи пропорційності, правової визначеності та необхідності, яких мають дотримуватися поліцейські при застосуванні сили. Зазначено, що ефективність адміністративно-правового забезпечення превентивної діяльності значною мірою залежить від функціонування механізмів внутрішнього контролю, судового нагляду та громадського моніторингу. У статті наголошено на необхідності удосконалення нормативного регулювання використання і застосування вогнепальної зброї, деталізації алгоритмів дій поліцейських у різних ситуаціях, посилення незалежного контролю за випадками застосування сили та підвищення рівня правової підготовки правоохоронців. Запропоновано конкретні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання, зокрема адаптацію міжнародного досвіду, розширення механізмів фіксації випадків застосування сили та створення ефективної системи дисциплінарної відповідальності. Окрему увагу приділено аналізу юридичної відповідальності суб’єктів превентивної діяльності поліції. Розглянуто основні види відповідальності – дисциплінарну, адміністративну та кримінальну, їх особливості та механізми реалізації. Визначено, що дисциплінарна відповідальність є найбільш поширеним заходом впливу, спрямованим на коригування поведінки поліцейських, у той час як адміністративна та кримінальна відповідальність застосовуються у разі серйозних правопорушень, що виходять за межі службової дисципліни. Розкрито проблематику ефективності існуючих механізмів контролю за використанням і застосуванням вогнепальної зброї, акцентовано увагу на необхідності підвищення рівня громадського контролю та незалежного моніторингу дій правоохоронців. Запропоновано розширити використання сучасних технологій, зокрема обов’язкову відеофіксацію випадків застосування зброї, що сприятиме прозорості правоохоронної діяльності. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню правової визначеності, запобіганню зловживанням з боку правоохоронців, зміцненню суспільної довіри до поліції та ефективнішому забезпеченню публічної безпеки в Україні.