ПОНЯТТЯ КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Гарбінська-Руденко, А. В.; Глух, М. В. (Правова держава, 2025)
У статті розкрито суть та особливості прояву корупції в системі публічного управління. Наголошено, що корупція є однією з головних загроз для ефективності державного управління, яка підриває довіру громадян до інституцій влади, гальмує економічний розвиток і сприяє порушенню принципів верховенства права. Проаналізовано основні наукові підходи до визначення поняття «корупція», зокрема інституційний, правовий та соціально-політичний. Визначено, що корупція в публічному управлінні може проявлятися в різних формах – від зловживання службовим становищем до прийняття неправомірних рішень на користь окремих осіб чи груп. Досліджено чинники, які сприяють поширенню корупції в органах публічної влади, серед яких: низький рівень прозорості, відсутність належного контролю, недосконалість нормативно-правового регулювання, нестача політичної волі до змін, а також низька правова культура посадових осіб. Окрему увагу приділено аналізу наслідків, до яких призводить корупція, зокрема зниженню якості надання публічних послуг, втратам бюджету та погіршенню міжнародного іміджу держави. Особливу увагу приділено ролі антикорупційної політики як інструменту забезпечення доброчесності в публічному секторі. Розглянуто національні та міжнародні механізми запобігання корупції, зокрема функціонування антикорупційних органів, запровадження інструментів електронного врядування, використання механізмів відкритих даних та активну участь громадськості в процесах контролю та моніторингу діяльності влади. Авторки підкреслюють необхідність комплексного, системного підходу до подолання корупції, який має включати не лише каральні заходи, але й ефективну профілактику, формування етичних стандартів поведінки державних службовців, підвищення рівня їхньої відповідальності та професіоналізму. Зроблено висновок, що боротьба з корупцією повинна стати невід’ємною частиною державної політики та культури управління, котра сприятиме зміцненню демократичних інституцій, підвищенню рівня прозорості, підзвітності та довіри громадян до влади. Запропоновані конкретні заходи з підвищення ефективності антикорупційної політики в державі.