ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА МІСЦЕВИМИ ФІНАНСАМИ - Єфіменко, О. А. (Правова держава, 2025)
У статті розглянуто історичні етапи становлення та розвитку фінансового контролю за місцевими фінансами на території України. Досліджено витоки фінансового контролю ще з часів Київської Русі, охарактеризовано роль «Руської правди» у формуванні перших правових засад проведення фінансового контролю. Особливу увагу приділено функціонуванню казенних палат, контрольних відділень та органів державного контролю у період російської імперії, починаючи з XVIII століття. Проаналізовано трансформації системи фінансового контролю в умовах імперської, радянської та незалежної української державності. Визначено ключові нормативно-правові акти, що регламентували фінансовий контроль на різних етапах історії – від «Тимчасового положення про контрольні установи» до Бюджетного кодексу України. Запропоновано визначати на- ступні історичні етапи становлення фінансового контролю за місцевими фінансами в Україні: 1) давньоруський етап (X–XIII ст.) – первинні форми фінансового контролю, коли фінансова система базувалася на натуральних податках та зборах, а фінансовий контроль здійснювався через княжу адміністрацію, зокрема через «княжу казну»; 2) до- реформений період (XIII ст. – до 1864 р.) – фінансовий контроль на місцях був слабким, здійснювався через губернаторське управління, основна увага зосереджувалася на зборі податків та забезпеченні надходжень до бюджету імперії; 3) період земської реформи (1864–1917 рр.) – створення земств – органів місцевого самоврядування з правом формування місцевих бюджетів, виникнення перших інститутів фінансового контролю на місцевому рівні; 4) радянський централізований етап (1918–1990 рр.) – повна централізація фінансів, місцеві бюджети інтегровані у загальнодержавні; 5) початок незалежного фінансового контролю (1991–2000 рр.) – формування правових засад місцевого самоврядування, поява нормативної бази для місцевого фінансового контролю, формування фінансових повноважень органів місцевої влади; 6) кодифікація та систематизація нормативно-правових актів, які регулюють проведення фінансового контролю (2001–2010 рр.); 7) етап децентралізації та цифрової трансформації (2010 – донині) – активізація місцевого самоврядування, цифровізація бюджетних процесів, впровадження інструментів громадського контролю.