ЗЛОВЖИВАННЯ ПРАВОМ У ДОГОВІРНИХ СІМЕЙНИХ ВІДНОСИНАХ: ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Надієнко, О. І. (Правова держава, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти зловживання правом у договірних сімейних відносинах. Розглянуто сутність, особливості та основні прояви такого зловживання, що має місце при укладенні та виконанні сімейно-правових договорів. На основі аналізу наукової літератури та судової практики визначено концептуальні засади розуміння зловживання правом та виділено декілька підходів до визначення цієї категорії: 1) зловживання правом – це особливий вид правопорушення, що полягає у здійсненні суб’єктивного права з порушенням його меж; 2) зловживання правом є формально правомірною поведінкою, що фактично суперечить призначенню права; 3) зловживання правом як особливий тип правової поведінки, що перебуває на межі між правомірністю та неправомірністю. Аналіз наукових підходів дозволяє також виокремити основні юридичні ознаки зловживання правом: наявність в особи суб’єктивного права, що здійснюється у певних правовідносинах, використання суб’єктивного права не за його соціальним і правовим призначенням, заподіяння шкоди іншим учасникам правовідносин або створення загрози її заподіяння, відсутність прямого порушення конкретних правових норм, недобросовісність як суб’єктивна характеристика поведінки особи. Обґрунтовано, що саме в сімейному праві, яке базується на засадах справедливості, розумності та добросовісності, проблема зловживання правом набуває особливої гостроти. Особливу увагу приділено проблемі зловживання правом при укладенні шлюбних договорів, угод між подружжям щодо розподілу майна та договорів про утримання. Проаналізовано судову практику щодо визнання недійсними шлюбних договорів та інших сімейно-правових угод у випадках зловживання правом однією зі сторін. Встановлено основні критерії кваліфікації дій як зловживання правом у договірних сімейних відносинах, зокрема: здійснення права всупереч його соціальному призначенню, порушення балансу інтересів сторін, заподіяння шкоди іншому суб’єкту сімейних правовідносин. Зроблено висновок, що проблематика зловживання правом у сімейних договірних відносинах потребує подальшого теоретичного осмислення та практичного вдосконалення. Особливої уваги вимагають питання розробки критеріїв виявлення зловживань правом, удосконалення механізмів захисту і профілактики таких зловживань, що і можна визначити в якості напрямів подальших наукових досліджень.