РІВНІ ТА ПЛАТФОРМИ ЗОВНІШНЬОЇ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Красій, М. О. (Правова держава, 2025)
У статті досліджено проблематику формування та структуризації зовнішньої кримінально-правової політики України в умовах зростаючих транснаціональних загроз, загострення міжнародної безпекової ситуації та активізації глобалізаційних процесів. Автором підкреслюється актуальність розробки цілісної концепції зовнішньої кримінально-правової політики України, що охоплювала б як її інституційне забезпечення, так і теоретико-методологічні засади функціонування. Особлива увага приділяється поняттям «рівень» та «платформа», які розглядаються як базові аналітичні одиниці у структурі цієї політики. Запропоновано виділення трьох основних рівнів зовнішньої кримінально-правової політики України: міжнародного – як простору співпраці з глобальними інституціями (Організація Об’єднаних Націй, Міжнародний кримінальний суд, Інтерпол); регіонального – у рамках взаємодії з європейськими структурами (Рада Європи, Європейський Союз тощо); міждержавного – що охоплює договірну базу двосторонньої та багатосторонньої співпраці з іншими країнами. Окремо проаналізовано теоретичне наповнення поняття «платформа» та його застосування у кримінально-правовій політиці. Виділено чотири ключові платформи: ідеологічну, доктринальну, законодавчу та правозастосовну, кожна з яких має своїх суб’єктів. Обґрунтовано необхідність розробки єдиної концепції зовнішньої кримінально-правової політики України з урахуванням її багаторівневої структури та функціональних платформ. Запропоновано шляхи закріплення таких елементів політики, що дозволить підвищити ефективність міжнародної правової співпраці, уникнути фрагментарності та суперечливих підходів у практиці. Зроблено висновок, що сучасна зовнішня кримінально-правова політика України потребує глибокої доктринальної переоцінки та практичного реформування відповідно до нових міжнародних викликів і стратегічних орієнтирів. Запропоновано модель багаторівневої та багатоплатформної структури, яка дозволяє цілісно окреслити функціонування зовнішньої кримінально-правової політики України.