ЩОДО ЗМІСТУ ТА СУТНІСНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - Коваленко, В. В. (Правова держава, 2025)
У даній науковій статті з’ясовано зміст та на підставі отриманих результатів дослідження сформульовано авторський варіант поняття «міжнародно-правові акти з питань регулювання та реалізації політики сталого розвитку економіки». Здійснена також класифікація зазначених правових джерел за критерієм їх юридичної значущості для України на п’ять груп. При цьому констатовано, що всі такі групи мають відповідати вимогам ч. 2 ст. 9 Конституції України, а саме – укладання міжнародних договорів, які їй суперечать можливе лише після внесення відповідних змін до зазначеного Основного Закону, що є досить актуальним в умовах відкритої військової агресії росії проти нашої країни, основним завданням якої є посягання на національні інтереси та в цілому на національну безпеку України. Виходячи з існуючих у зв’язку з цим проблем, які пов’язані з посяганням у тому числі на об’єкти правової охорони у галузі економіки, у цій роботі запропонована низка науково обґрунтованих заходів, спрямованих на удосконалення правового механізму регулювання і реалізації державної політики сталого розвитку економіки України в умовах воєнного стану, з урахуванням при цьому загальновизнаних у світі міжнародних законодавчих і теоретико-доктринальних підходів. Доведено, що необхідність видозміни чинного законодавства України, яке регулює питання економічної діяльності, обумовлена особливостями її функціонування в умовах воєнного стану та закріпленням у ньому з цього приводу спеціального правового інституту (зокрема, в ст. 64 Конституції України та у Законі України «Про правовий режим воєнного стану»). Встановлено також, що правовий механізм зовнішньоекономічної діяльності України з міжнародними фінансовими організаціями (у першу чергу, з Міжнародним валютним фондом) не відповідає у сьогоденні національним інтересам нашої держави та виступає у зв’язку з цим однією з детермінант, що створює потенційні загрози для національної безпеки.