УГОДИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ЯК КОМПЛЕКСНИЙ МІЖГАЛУЗЕВИЙ ПРАВОВИЙ ІНСТИТУТ - Гаджук, О. С. (Правова держава, 2025)
У статті розглянуто угоди у кримінальному провадженні в аспекті міжгалузевого зв’язку між кримінальним правом і процесом. Проаналізовано теоретичні дискусії щодо співвідношення понять «комплексний правовий інститут» і «міжгалузевий правовий інститут». Доповнено новими аргументами теоретичну позицію, згідно з якою комплексний правовий інститут не завжди має міжгалузеву ознаку. Вироблено авторську позицію щодо поняття «комплексний правовий інститут». Визначено, що комплексним є певний цільний, єдиний об’єкт (явище), утворений окремими частинами, що пов’язані одне з одним загальним задумом або призначенням. Доведено, що правовий інститут може одночасно мати ознаки комплексного і міжгалузевого. Встановлено, що угоди у кримінальному провадженні є таким правовим інститутом, що поєднує в собі ознаки як комплексного, так і міжгалузевого. Розмежовано види угод у кримінальному провадженні з огляду на правові наслідки, які вони тягнуть.