ДЕЯКІ ДЕТЕРМІНАНТИ, ЩО СПРИЯЮТЬ ПРИЙНЯТТЮ ПРОТИПРАВНИХ РІШЕНЬ ОРГАНАМИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ - Колб, О. Г.; Дучимінська, Л. М. (Правова держава, 2025)
У даній науковій статті здійснено аналіз судових рішень, що стосуються юридичної оцінки прийнятих органами Пенсійного фонду України рішень щодо пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, а також визначені деякі детермінанти, які сприяють протиправній діяльності даного органу державної виконавчої влади з означених питань. Зокрема, встановлено, що однією з таких детермінант є неналежний судовий контроль за виконанням рішень судів, які пов’язані з відновленням порушених прав, законних інтересів і свобод людини та громадянина. Визначено також, що відсутність у зв’язку з цим правового механізму відповідальності посадових і службових осіб органів пенсійного забезпечення України, не дозволяє належним чином реагувати на детермінаційний комплекс причин і умов, які сприяють прийняттю суперечливих і таких, що не відповідають чинному законодавству України, рішень з означених питань. З’ясовано, що така ситуація в системі вказаних органів державної влади склалася і в результаті безконтрольності за сферою пенсійного і соціального забезпечення громадян з боку Правління Пенсійного фонду України, як центрального органу виконавчої влади України, що реалізує державну політику у вказаній галузі суспільних відносин. Виходячи з отриманих результатів дослідження, констатовано, що без системних змін та заходів, спрямованих на удосконалення правового механізму з питань контролю за діяльністю органів пенсійного і соціального забезпечення, практично неможливо нейтралізувати, блокувати, усунути, тощо ті детермінанти, що сприяють прийняттю протиправних рішень зазначеними органами державної виконавчої влади з означеного предмета діяльності.