ОСОБЛИВОСТІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПУБЛІЧНОГО ЗОВНІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В ПОЛЬЩІ ТА НІМЕЧЧИНІ - Єфіменко, В. О. (Правова держава, 2025)
У статті розглянуто особливості нормативно-правового регулювання здійснення публічного зовнішнього фінансового контролю в Польщі та Німеччині. Акцентовано увагу на інституційній незалежності, правовому підґрунті та практичних аспектах функціонування відповідних органів фінансового контролю в Польщі та Німеччині. Аргументовано, що ефективна система фінансового контролю є важливою передумовою прозорого та відповідального управління державними ресурсами. Проаналізовано діяльність Вищої контрольної палати Польщі, її історичну еволюцію, правовий статус, повноваження та організаційну структуру. Визначено ключові принципи: підзвітність лише парламенту, імунітет працівників, участь у формуванні бюджету та право звернення до Конституційного трибуналу. Досліджено систему багаторівневого фінансового аудиту Німеччини, яку очолює Федеральна рахункова палата, що має незалежний статус, виконує як контрольні, так і консультативні функції, а також здійснює аудит на всіх рівнях державного управління. Підкреслено, що ключовими ознаками ефективного зовнішнього фінансового контролю є прозорість процедур, повноваження контролерів, довгостроковість призначення керівників і забезпечення їх незалежності. Підсумовано, що на основі вищезазначеного досвіду провідних країн світу можна зробити кілька важливих висновків для України щодо впровадження та вдосконалення системи фінансового контролю: 1) значення широких повноважень для ефективного контролю. Досвід Німеччини показує, що надання органам фінансового контролю (зокрема, Рахунковій палаті) широких повноважень, таких як видача обов’язкових для виконання постанов та ухвалення рішень щодо використання фінансових ресурсів, є ключовим для запобігання зловживанням і забезпечення ефективності фінансових витрат; 2) ефективність внутрішнього контролю та автоматизація. Важливим аспектом є розвиток служб внутрішнього контролю та поступова автоматизація аудиторських процесів, як це відбувається в Німеччині. Такий підхід дозволяє значно підвищити ефективність перевірок і зменшити людський фактор, що, в свою чергу, підвищує якість аудиту та контролю. Розвиток і вдосконалення системи фінансового контролю в Україні на основі цих принципів може значно підвищити рівень прозорості та ефективності використання державних фінансів.