АНАЛІЗ ЦИФРОВИХ ПЛАТФОРМ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИКІВ ДЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ - Матвєєвський, О. В. (Правова держава, 2025)
У статті проведено аналіз цифрових платформ у сфері обігу наркотиків з метою удосконалення методів дослідження наркотичних засобів. Обґрунтовано необхідність удосконалення методів дослідження наркотичних засобів шляхом інтеграції цифрових та фізико-хімічних підходів. Запропоновано концепцію цифрової криміналістичної наркорозвідки (Digital Forensic Drug Intelligence —DFDI), що поєднує аналіз цифрових доказів із результатами хімічного профілювання (GC-MS, LC-MS), ізотопного аналізу (IRMS) та інших сучасних аналітичних методів. Розглянуто перспективи застосування портативних аналізаторів, штучного інтелекту й моніторингу стічних вод для підвищення ефективності протидії цифровому наркобізнесу та дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів (НЗПРАП), зокрема нових психоактивних речовин (НПР). Протидія незаконному обігу наркотиків є пріоритетом для України, що відображено у відповідних національних стратегіях і програмах, спрямованих на зменшення попиту та пропозиції наркотиків, а також надання допомоги наркозалежним особам [3]. На міжнародному рівні ключову роль відіграють ініціативи Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), яке здійснює моніторинг глобальних тенденцій, розробляє рекомендації та надає технічну допомогу державам-членам. Важливим гравцем на європейському континенті є Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркоманії (EMCDDA), який збирає та аналізує дані про ситуацію з наркотиками в країнах ЄС та сусідніх державах, сприяючи формуванню науково обґрунтованої політики. Ефективність цих національних та міжнародних стратегій напряму залежить від здатності адаптувати методи розслідування й експертного дослідження до нових реалій цифрової епохи, де значна частина злочинної активності перемістилася в онлайн-простір.