СУБ’ЄКТИВНА СТОРОНА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ЯК ПСИХОЛОГО-ПРАВОВЕ ЯВИЩЕ - Павлова, Т. О. (Правова держава, 2025)
У статті здійснено комплексний науково-теоретичний аналіз суб’єктивної сторони кримінального правопорушення як обов’язкового елемента його складу. Розкрито поняття суб’єктивної сторони через призму кримінально-правової доктрини та чинного кримінального законодавства України, акцентовано увагу на її внутрішньо-психічному змісті, що відображає ставлення особи до вчиненого кримінального протиправного діяння та його наслідків. Досліджено ознаки суб’єктивної сторони, зокрема вину як її обов’язковий елемент, а також факультативні ознаки — мотив, мету кримінального правопорушення та психоемоційний стан суб’єкта на момент вчинення кримінального правопорушення. Проаналізовано основні теорії вини, форми вини та їх значення для правильної кваліфікації кримінальних правопорушень, індивідуалізації кримінальної відповідальності й призначення справедливого покарання. Обґрунтовано, що встановлення суб’єктивної сторони має принципове значення для відмежування суміжних складів кримінальних правопорушень, а також для реалізації принципів вини та справедливості в кримінальному праві. Зроблено висновок про ключову роль суб’єктивної сторони в механізмі кримінально-правової оцінки поведінки особи та необхідність її всебічного й доказового встановлення в правозастосовній діяльності.