НЕДОЛІКИ СУЧАСНОЇ ТЕОРІЇ СУБ’ЄКТІВ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА - Миколенко, О. І. (Правова держава, 2025)
У статті здійснено критичний аналіз сучасних підходів до системи та класифікації суб’єктів адміністративного права, що представлені в навчально-методичній літературі. Наголошено, що ґрунтовні змістовні зміни адміністративного права як галузі національного права, які відбулися на матеріальному (об’єктивному) та світоглядному (суб’єктивному) рівнях в Україні, потребують інших підходів до визначення таких важливих галузевих інститутів і категорій, як адміністративна правосуб’єктність, адміністративно-правовий статус, компетенція, повноваження та суб’єкти адміністративного права. Зроблено висновок, що теорія адміністративного права з питань визначення системи суб’єктів адміністративного права чомусь загальмувала й не розвивається суттєво останнім часом, що негативно позначається на розвитку науки адміністративного права, національного законодавства, освітнього процесу в закладах вищої освіти юридичної спрямованості та на практиці діяльності суб’єктів публічного адміністрування й адміністративних судів. Перспективним бачиться розвиток не тільки теорії публічного адміністрування, принципів адміністративного права та публічно-сервісної складової діяльності владних суб’єктів, а й теорії суб’єктів адміністративного права, без якої неможливо побудувати цілісну й узгоджену між собою систему знань про адміністративне право та інші адміністративно-правові явища в Україні і світі.