ПРОТИДІЯ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ: КЛАСТЕРНА МОДЕЛЬ - Філіппов, С. О. (Правова держава, 2018)
У статті розкрито логіку, механізм та основні параметри проектування системи протидії транснаціональній злочинності на державному кордоні. Розкрито співвідношення понять «транснаціональна» та «транскордонна» злочинність. На основі запропонованої раніше автором моделі кримінологічної політики у сфері транскордонних відносин представлено архітектоніку кластерної моделі протидії транснаціональній злочинності. Обґрунтовано гіпотезу про ефективність кластерної білатеральної системи протидії транскордонній злочинності (далі – системи) на будь-якій ділянці державного кордону та прикордонної території суміжних держав. Зокрема, визначено такі умови ефективності: 1) білатералізм системи – одночасне застосування заходів запобігання злочинності у суміжних державах; 2) кластерна побудова системи обумовлена кримінологічним прогнозом, що базується на виявлених кримінальних ризиках у різних сферах транскордонних відносин; 3) стійкість системи – включення до двохсторонніх міждержавних угод неконфліктних питань, що усуває вплив політичних чинників на стійкість всієї системи.