СУТНІСНИЙ АНАЛІЗ ПРИНЦИПУ ДЕРЖАВНОЇ ОХОРОНИ СІМ’Ї - Менджул, М. В. (Правова держава, 2019)
В рамках дослідження встановлено, що принцип державної охорони сім’ї зафіксований як на рівні міжнародних актів, так і в національному законодавстві. Обґрунтовано, що сутнісний зміст вказаного принципу розкривається через позитивні зобов’язання держави в сфері охорони сім’ї. В рамках статті проаналізовано зарубіжний досвід визначення на законодавчому рівні змістовних елементів принципу державної охорони сім’ї. Досліджено значення принципу державної охорони сім’ї в надзвичайних ситуаціях, в тому числі і щодо захисту права на сім’ю внутрішньо переміщених осіб. Встановлено, що принцип державної охорони сім’ї передбачає комплекс нормотворчих, правозастосовних, організаційно-розпорядчих, фінансових, ідеологічно-виховних заходів з боку держави щодо забезпечення сприятливих умов для створення та належного функціонування сім’ї, а також її захисту. Правовий механізм державної охорони сім’ї є системою правових норм, що встановлюють гарантії реалізації особою права на сім’ю, а також інституцій, що сприяють належному функціонуванню та захисту сім’ї, материнства (батьківства) та дитинства. Обгрунтовано, що сутнісний зміст принципу державної охорони сім’ї розкривається через позитивні зобов’язання держави в сфері охорони сім’ї, в тому числі: надавати допомогу при утворенні сімей, та під час виховання ними дітей; вжити належних заходів для забезпечення рівності подружжя та захисту дітей у разі розірвання шлюбу; створити людині умови для материнства (батьківства), забезпечити охорону їх прав; вживати заходи з особливої охорони матерів протягом розумного строку до і після пологів; прийняти законодавство щодо захисту особи від свавільного чи незаконноговтручання в сімейне життя; забезпечити пріоритет сімейного виховання дитини та інші.