КІБЕРГРУМІНГ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЬОГО - Маланчук, П. М.; Березовська, В. О. (Правова держава, 2020)
У ХХІ столітті мережа Internet є доступною для кожного без виключень, у зв’язку з цим немає сумнівів, що в такий спосіб створюються ідеальні умови для розвитку кіберзлочинності. За оцінками Інтерполу, швидкість зростання рівня злочинності в глобальній комп’ютерній мережі є найбільшою, порівняно з іншими видами злочинів, серед яких торгівля наркотиками та зброєю. Хоча разом з розвитком мережі Internet зростає зацікавленість злочинами, а скоріше необмеженими можливостями вчинення злочинів проти сексуальної свободи та сексуальної недоторканості в кіберпросторі, вітчизняне право не дає однозначної відповіді стосовно пеналізації останніх. У статті звертається увага на досягнення науково-технічного прогресу, розвиток інформаційних технологій, зокрема мережі Internet як потужного і небезпечного засобу, який використовується у скоєнні злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітніх. Проаналізовано українське та міжнародне законодавство, судову практику, нау кові дослідження, зроблено обґрунтовані висновки, які мають як теоретичне так і практичне значення щодо окресленого питання. На жаль, Украї на вже спізнюється з формуванням політики захисту дітей у цифровому середо вищі. Тож, на нинішньому етапі національної імплементації міжнародного права доцільно було б піти шляхом ухвалення відповідних законодавчих актів, та внесення змін до Кримінального кодексу Украї ни.