МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ВЗАЄМОДІЯ СУБ’ЄКТІВ ПІД ЧАС ВИЯВЛЕННЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ - Мельнікова, О. О.; Форос, Г. В. (Правова держава, 2020)
В статті розглядаються теоретичні, правові та організаційні питання щодо взаємодії оперативних підрозділів з іншими суб’єктами під час виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, а також всебічний аналіз злочинної інформації, з якою вони стикаються при розслідуванні цієї злочинної діяль ності. Вказано на те, що взаємодія оперативних підрозділів з іншими суб’єктами під час виявлення та розслідування торгівлі людьми відбувається на трьох основних рівнях та носить системоутворюючий характер і найчастіше відбувається на етапі реалізації матеріалів оперативної розробки, під час спільної роботи у складі слідчо-оперативної групи та у зв’язку з виконання доручень слідчого про проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій. Автори розкривають роль взаємодії працівників оперативних підрозділів та інших суб’єктів в частині виявлення та розслідування торгівлі людьми, що полягає у здійсненні цілеспрямованої діяль ності з виявлення цих злочинів з використанням негласних сил, засобів і методів, здійсненні документування протиправної діяль ності з метою забезпечення кримінального провадження доказами та підставами для початку досудового розслідування, здійсненні оперативного супроводження досудового розслідування та судового провадження з метою забезпечення їх дієвості та недопущення (нейтралізації) протидії ним. Окремо визначено та охарактеризовано основні напрямки взаємодії у складі слідчо-оперативної групи по кримінальних провадженнях, пов’язаних із торгівлею людьми, серед, яких особливу увагу звернено на планування та проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, заходів оперативного (ініціативного) пошуку; спільний аналіз наявних матеріалів по кримінальному провадженню та слідчої ситуації; побудова та відпрацювання криміналістичних версій; надання допомоги при підготовці до проведення слідчих (розшукових) дій, а також щодо вирішення окремих завдань досудового розслідування, як то виявлення і виклик свідків, виявлення додаткових епізодів злочинної діяль ності, виявлення співучасників, надання допомоги в перевірці показань на місці, фізичне затримання підозрюваних тощо. Теоретично обґрунтована необхідність взаємодії оперативних підрозділів з іншими суб’єктами під час виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.