ЮВЕНАЛЬНА ЮСТИЦІЯ: ПРОБЛЕМИ ЗАКОНОДАВЧОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ ЇЇ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ (ЮВЕНАЛЬНИЙ СУДДЯ, ПРОКУРОР, СЛІДЧИЙ, АДВОКАТ) - Ольшанецький, І. В. (Правова держава, 2020)
Стаття присвячена визначенню поняття ювенальна юстиція, а також поняття ювенального судді, прокурора, слідчого та адвоката у системі ювенальної юстиції Украї ни, їхній правовій природі, проблемам врегулювання цих понять на законодавчому рівні. Запропоновано власне визначення цих понять. Незважаючи на те, що на сьогодні в Украї ні цими органами ювенальної юстиції забезпечується певна робота щодо захисту законних прав, свобод та інтересів неповнолітніх – разом з тим, існують проб леми, як на законодавчому, так і на відомчому рівні щодо якості діяль ності у цій сфері та її позитивного впливу на молодіжне середо вище. Тому у статті акцентується увага на необхідності законодавчого запровадження спеціалізації ювенальних прокурорів та адвокатів, на рівні із ювенальним суддею та слідчим, а також врегулюванню питання, як кваліфікаційної підготовки, так і досвіду роботи цих суб’єктів. Актуальність цієї статті зумовлена ступенем соціальної значущості питання щодо належного забезпечення конституційних прав дитини, яка вступила в конфлікт із законом та є потерпілою від протиправних діянь, а також завданнями щодо реформування органів ювенальної юстиції.