ПІДСТАВИ ТА ПОРЯДОК ВИКЛЮЧЕННЯ УЧАСНИКА З ТОВАРИСТВ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Смітюх, А. В. (Правова держава, 2020)
У статті представлені результати порівняль но-правового дослідження підстав та порядку виключення учасника з товариств з обмеженою відповідальністю та юридичних осіб подібних організаційно-правових форм у правових системах низки держав. Досліджено кореляцію підстав та порядку виключення, зроблено висновок про те, що найпоширенішою є загальна підстава виключення, сформульована в оціночних поняттях («справедлива причина», «грубе порушення учасником обов’язків» та ін.), яка комбінується із судовим порядком виключення за позовом учасників або самого товариства; така загальна підстава може доповнюватися альтернативними, якими є або невнесення учасником вкладу чи додаткових платежів на частку відповідно до рішення загальних зборів, або підстави, визначені самими учасниками в установчому документі товариства, при цьому такі альтернативні підстави комбінуються з позасудовим порядком виключення учасника, що здійснюється за рішенням загальних зборів.