АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ СВІДОЦТВ ПРО ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ, ВИДАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ОКРЕМИХ РАЙОНІВ ДОНЕЦЬКОЇ І ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - Рогозін, Д. А. (Правова держава, 2020)
Стаття присвячена проблемним аспектам визнання автентичності офіційними органами влади України документів, виданих на територіях, що з 2014 року перебувають у статусі тимчасово непідконтрольних. Актуальність теми зумовлюється фактом того, що на зазначених територіях проживає близько 14 % населення України, цивільний стан яких є мінливим та, неодмінно, потребує регулювання з боку компетентних органів. До того ж, ця тема, на жаль, донині майже не була висвітлена дослідниками у галузі цивілістики. Незважаючи на це, в роботі проаналізовано дві статті, в яких розглянуто окремі аспекти щодо правового статусу дитини, народженої поза закладом охорони здоров’я. Метою та основним завданням роботи є висвітлення проблемних питань, що постають у процесі легалізації документів, які посвідчують зміни в цивільному стані громадян та пошук найдоцільніших шляхів їх вирішення. В межах статті такі проблеми виявлені. Запропоновані шляхи їх розв’язання, зокрема на основі створення єдиної спеціальної комісії з посвідчення змін цивільного стану, що сталися на непідконтрольних територіях.