ЗАРЕЄСТРОВАНЕ ЦИВІЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ТА ФАКТИЧНИЙ ШЛЮБ: ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОЇ РЕГЛАМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ - Мельниченко, Ю. О. (Правова держава, 2020)
В статті проведено дослідження практики Європейського суду з прав людини, а також досвіду європейських країн та України з питання, що стосується становлення і векторів розвитку законодавства, що регламентує зареєстровані цивільні одностатеві та/ або різностатеві партнерства; проаналізовано європейський досвід правового регулювання різних форм позашлюбних союзів; зроблено висновки щодо шляхів вдосконалення національного законодавства, що регулює відносини між чоловіком та жінкою, що проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу