КОРПОРАТИВНІ ТА ЧЛЕНСЬКІ ПРАВА ТА ПРАВОВІДНОСИНИ У СВІТЛІ НОВІТНЬОЇ ПРАКТИКИ ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВЕРХОВНОГО СУДУ 2019-2020 РОКІВ - Смітюх, А. В. (Правова держава, 2020)
У статті представлені результати дослідження судової практики вищої судової інстанції України – Великої Палати Верховного Суду за 2019 рік і перший квартал 2020 року, що втілює новий підхід щодо визначення корпоративного характеру судових спорів. Зроблено висновок про те, що залежно від природи інтересу члена (учасника) та за критерієм ступеню повноти базових прав щодо юридичної особи, можна виділити три комплекси прав членів (учасників) щодо різних юридичних осіб з потенційною або обов’язковою множинністю членства. Всі три комплекси прав є членськими правами (родове поняття), другий і третій комплекси є корпоративними правами. Відповідно при реалізації таких прав виникають членські відносини (родове поняття, мають місце у всіх юридичних особах з обов’язковою чи потенційною множинністю членства) та корпоративні відносини (видове поняття, мають місце у корпоративних суб’єктах – корпоративних господарських організаціях, окремий випадок – корпоративні відносини у комерційних корпоративних господарських організаціях). Зроблено висновки щодо засад, на яких має відбуватися уніфікація положень законодавства щодо членських, зокрема корпоративних правовідносин.