АКТИ «М’ЯКОГО ПРАВА» У СИСТЕМІ НОРМАТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ТОРГІВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Гулєвська, Г. Ю. (Правова держава, 2020)
У науковій статті проаналізовано місце та роль актів «м’якого права» як актів, які не наділені формально юридичною обов’язковою силою, однак справляють значний вплив на формування системи нормативного регулювання та практику міжнародних торгівельних відносин. Розглянуто приклади актів «м’якого права», що регулюють міжнародні торгівельні відносини, особливу увагу приділено актам приватноправової уніфікації. Підкреслено, що норми soft law набувають все більшого значення та поширення у системі нормативного регулювання міжнародних торгівельних відносин, виконуючи низку функцій, таких як регулювання, уніфікації, тлумачення, доповнення, прогнозу. Зроблено висновок, що м’яко-правовий метод регламентації міжнародної торгівлі слід розглядати не як «другорядний» по відношенню до жорстко-правового методу, а як самодостатній, альтернативний метод відповідного регулювання.