АНАЛІЗ КІБЕРАТАК ПРОТИ СИСТЕМ ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ НА ДОНБАСІ - Музика, В. В. (Правова держава, 2020)
Стаття містить аналіз кібератак 2015 та 2016 рр. проти систем енергопостачання України в контексті збройного конфлікту на території Донбасу. Робиться висновок про їх зв’язок зі збройним конфліктом та здійснення цих атак з ціллю дестабілізації ситуації на території України і зміни військових позицій урядових сил. Підставою для такого висновку є фактичний контекст, який враховує військові дії на території Сходу України, їх активізацію до та в момент здійснення кібератак. При цьому, використовувались як урядові дані, що знаходяться у відкритому доступі, так і відомості моніторингової місії ОБСЄ. В статті підкреслюється важливість атрибуції кібератак проти об’єктів критичної інфраструктури, які відіграють ключову роль у забезпеченні функціонування суспільства та держави в цілому. Завдання шкоди таким об’єктам може призвести до негативних наслідків – гуманітарної кризи, серйозних порушень прав людини тощо, які особливо гостро постають в ході збройного конфлікту. У зв’язку з цим наголошується на необхідності створення незалежного міжнародного органу, який би здійснював технічну атрибуцію кібератак. Така пропозиція обумовлена тим, що наявна практика централізованої та децентралізованої атрибуцій кібератак не може вирішити проблему притягнення держав до відповідальності на основі тесту ефективного контролю. Автор використовує приклад України для того, щоб показати реальну загрозу кібератак для систем енергопостачання та об’єктів критичної інфраструктури в цілому, а також можливі кінетичні наслідки, що матимуть місце при ігноруванні проблеми здійснення атрибуції.