ЗАГАЛЬНА СПАДЩИНА ЛЮДСТВА І ЗАГАЛЬНЕ НАДБАННЯ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КОНЦЕПТІВ - Нігреєва, О. О. (Правова держава, 2020)
Статтю присвячено вивченню понять і взаємозв’язку концепцій «загальної спадщини людства» і «загального надбання» в науці міжнародного права. Актуальність теми обумовлена інтересом держав, що зростає, до можливості експлуатації територій і ресурсів, які підпадають під дію і охорону принципу загальної спадщини людства. Наразі можна визнати такими, що мають статус загальної спадщини людства тільки кілька просторів. Але останнім часом ми спостерігаємо сміливі спроби розширити їх список об’єктами, що не відповідають юридичному змісту принципу загальної спадщини людства. В цьому відношенні часто використовується концепція загального надбання. Принцип загальної спадщини людства розглядається як звичаєва норма міжнародного права, застосування якої, однак, є неоднозначним. Об’єктами, на які поширюється її дія, виступають простори та їхні ресурси, що знаходяться поза юрисдикцією держав. Джерела міжнародного права не містять ні вичерпного переліку таких просторів, ні їхніх ознак, які, як наслідок, виокремлено в науці міжнародного права. Однозначно визнаними об’єктами загальної спадщини людства є глибоководний район морського дна, космос, включаючи небесні тіла, а також Антарктика, хоча і з певними застереженнями. Є пропозиції віднести до них також відкрите море, кіберпростір і людський геном. Однак через різнорідність і невідповідність класичному розумінню принципу загальної спадщини ці об’єкти зараз складно однозначно визнати «загальною спадщиною людства». Додаткові труднощі у визначенні переліку таких об’єктів викликає також все більш частотне вживання в літературі і наукових дослідженнях терміна «загальне надбання». Він не визначений в нормативному масиві міжнародного права і є ще більш розмитим, адже до категорії загального надбання відносять як простори та їхні ресурси за межами національної юрисдикції, так і ресурси, щодо яких діє національна юрисдикція певних держав. У зв’язку з цим ототожнення об’єктів загального надбання та об’єктів загальної спадщини людства наразі здається передчасним.