ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ МОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА РІШЕННЯ - Аверочкіна, Т. В. (Правова держава, 2021)
У статті охарактеризовано сучасний стан та проблемні аспекти публічного адміністрування морської та пов’язаної з нею портової діяльності в Україні. Актуальність порушеної тематики обумовлено триваючою кризою у правовому та управлінському забезпеченні цих сфер. Завданням статті є пошук оптимальних моделей та інструментів побудови нової системи публічного адміністрування морської галузі з урахуванням світових стандартів та кращих практик. У статті звернуто увагу на те, що задеклароване відродження та підтримання звання України як морської держави, розбудова її морського торговельного та військово-морського потенціалу не може відбуватися лише завдяки ситуаційним змінам за результатами реагування на кризові події або з метою пришвидшеного розв’язання проблем, які не вирішувалися десятиліттями. Тут має бути запроваджений інший, системний, підхід як до правового регулювання, так й до практики реалізації прийнятих правових норм – новий підхід до публічного адміністрування усієї галузі. Автором класифіковано заходи з подолання портової кризи в Україні: фінансові, інфраструктурні та експлуатаційні. Запропоновано здійснити переорієнтацію правового регулювання та практики правозастосування на підтримку суб’єктів господарювання державного сектору та моряків-громадян України, а також спрощення формальностей у портах України. Підкреслено актуальність концепцій людиноцентризму, сервісної держави та «good governance» з урахуванням систем управління ризиками на усіх рівнях для модернізації публічного адміністрування морської та портової діяльності в Україні. Першочерговим завданням визначено аналіз здійснених кроків, системне оновлення діючого морського та портового законодавства із застосуванням «пакетного» підходу до його розробки. Саме завдяки такому підходу можливо забезпечити врахування та баланс інтересів більшості зацікавлених суб’єктів морської і портової діяльності та держави.