ЗМІСТ, ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВА ДИТИНИ НА ІМ'Я (ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ) - Гусейнова, К. М. (Правова держава, 2021)
Автором проаналізовано відповідні положення чинного цивільного та сімейного законодавства України та Російської Федерації, з’ясовано точки зору вчених-правознавців щодо питань, які становлять предмет дослідження, внесено пропозиції з удосконалення правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із здійсненням та захистом права дитини на ‘ім’я, в Україні. Обґрунтовано висновок, що право дитини на ім’я є самостійним суб’єктивним особистим немайновим правом, до змісту якого входять правомочності на отримання імені, зміну (заміну) імені, використання і захист імені. За законодавством України та Російської Федерації реалізація вказаних правомочностей можлива самим носієм даного права – дитиною лише у випадках, прямо передбачених чинним законодавством. В інших випадках дані правомочності підлягають реалізації батьками дитини (іншими законними представниками, або уповноваженими на те органами) згідно з інтересами останньої. Звертається увага на те, що закон наділяє дитину правом на подання заяви про зміну (заміну) імені лише з певного віку (16 років – в Україні, 14 років – в Російській Федерації). Українському законодавцеві пропонується змінити такий підхід на «прив’язку» до обсягу цивільної дієздатності неповнолітніх, коли з досягненням 14 років дитині надано право вчинення юридично значущих дій за згодою законних представників.