ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УМОВАХ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - Орел, Г. П. (Правова держава, 2021)
Дана стаття присвячена розгляду складових частин правового забезпечення прав людини в умовах розвитку соціальних мереж. Розглянуто питання правового статусу осіб – учасників інтернет-спілкування. До таких прав віднесено: право на об’єднання; право на свободу думки і слова; інформаційні права, пов’язані з поширенням, передачею, отриманням і використанням інформації. Також, у даній статті висвітлено питання неправомірних проявів, що тягнуть за собою порушення законних прав та інтересів. Для індивідуального користувача це незаконний доступ до персональних даних, розголошення конфіденційної інформації; дифамація; порушення авторських прав; шахрайство, неправомірне використання банківських даних та ін. Висвітлено питання безпеки персональних даних користувачів соціальних мереж. Основним нормативно-правовим актом, який діє сьогодні у сфері захисту персональних даних у мережі Інтернет, є Конвенція Ради Європи про захист фізичних осіб при автоматизованій обробці персональних даних. Визначено, що в силу потенційних загроз, що виникають у зв’язку з функціонуванням соціальних мереж та інших інститутів інтернет-комунікації, перспективним напрямком стає створення правових режимів прав людини в частині регламентації інтернет-відносин щодо поширення інформації при забезпеченні балансу інтересів всіх учасників такої комунікації і їх гармонізації з основами публічного правопорядку. При цьому окремі проблеми, наприклад захист репутації, охорона інтелектуальної власності, слід вирішувати в руслі вже сформованого галузевого регулювання, розвиваючи його з урахуванням специфіки інтернет-комунікації.