ІНСТИТУТ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Костроміна, О .Г.; Бабенко, Г. О. (Правова держава, 2021)
У положеннях наукової статті авторами проаналізовані наукові підходи щодо визначення поняття адміністративного позову. Адміністративний позов визначено як матеріально-правову вимогу позивача про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах, звернену до адміністративного суду. Охарактеризовані різні підходи щодо класифікації адміністративних позовів залежно від змісту. Охарактеризована внутрішня структура адміністративного позову, у зв’язку з чим проаналізовані положення чинного законодавства. Виділені матеріально-правовий та процесуально-правовий аспекти позову. Проаналізовані законодавчі вимоги до адміністративного позову. Зазначається, що в межах адміністративного законодавства, зокрема в Кодексі адміністративного судочинства України, прямо не визначені види адміністративних позовів. Встановлено, що на науково-теоретичному рівні основними критеріями видової класифікації адміністративних позовів є: предмет адміністративного позову, спосіб процесуального захисту, спосіб досягнення процесуальних цілей, характер матеріальних правовідносин. Визначені основні задачі, які вирішує адміністративний позов, як процесуальний засіб захисту прав, свобод та інтересів у сфері публічно-правових відносин.